Álmodjunk együtt

"Fő feladatunk azonban nem a megosztottságtól való menekülés. Oly módon kell kezelnünk a konfliktusokat és a véleménykülönbséget, hogy ne alacsonyodjunk le a kétpólusú csatamező szintjére. Ha tekintettel vagyunk a másfajta gondolkodásmódra, feloldhatjuk a megosztottságot, és felülemelkedhetünk rajta. A különféle vélemények így nem sarkított szembenálláshoz vezetnek majd, hanem értékes, új gyümölcsöt teremnek. Korunk válságának létfontosságú feladata ez. Miközben óriási kihívásokkal kell egyszerre több fronton megbirkóznunk, gyakorolnunk kell a különböző nézeteket magasabb szinten összegező polgári párbeszéd művészetét. 

Az erre épülő politika több a kampánynál és a vitánál, amikor a meg- és legyőzés a cél. Jótékony cselekedet inkább, amelyben együtt keresünk megoldásokat mindenki javára. Ehhez a misszióhoz alázatra van szükségünk, hogy mellőzzük azt, amit helytelennek vélünk, és bátorságra, hogy elfogadjunk a miénktől eltérő, az igazság elemeit szintén hordozó szempontokat. 

A feladat — hogy «óvjuk» a nézetkülönbséget, és engedjük, hogy kapoccsá erősödjék egy új folyamatban – valamennyiünk számára értékes küldetés. Amikor Jézus azt mondta: «Boldogok a békességben élők» (Mt 5,9), minden bizonnyal ezt a missziót értette alatta." (Ferenc pápa)

Comments

Popular posts from this blog

Kapitalista realizmus

A fasizmus mint a barbárság elméleti és gyakorlati rendszere

Akédia