Égessetek el!

"Tiltakozás az 1933. május 10-i német könyvégetés alkalmából.

Mint majdnem minden baloldali szocialista értelmiségi Németországban, én is megtapasztaltam néhány áldásos következményét annak, hogy az új rezsimben élhetek. Miközben a városon kívül voltam, a rendőrség megjelent müncheni otthonomban, hogy letartóztasson. Elkoboztak egy halom pótolhatatlan kéziratot, fáradságosan gyűjtött kutatási anyagot és számos könyvemet. Ezeket bizonyára elégetik. Így arra kényszerültem, hogy elhagyjam az otthonomat, a munkámat és – ami talán a legnehezebb – szülőföldemet, hogy elkerüljem a koncentrációs tábort.

De a legbájosabb meglepetésről csak most értesültem: a Berliner Börsencourier szerint rákerültem az új Németország íróinak fehér listájára, és minden könyvem olvasásra ajánlják, legfontosabb munkám, a Wir sind Gefangene kivételével. Szóval az "új" német szellem egyik exponensévé neveztek ki!

Hiába kérdezem magam: mivel érdemeltem ki ezt a gyalázatot?

A "Harmadik Birodalom" felszámolta a német irodalom szinte minden jelentős művét, elhatárolta magát a hiteles német költészettől, száműzte a legtöbb fontos írót, és lehetetlenné tette, hogy műveik megjelenjenek Németországban. Néhány dagályos, tudatlan szennyíró és a most hatalmon lévő felelőtlen vandálok megpróbálnak mindent lerombolni az irodalmunkban és művészetünkben, ami kivívta a világ tiszteletét, és elérni, hogy a "német" szó a szűklátókörű nacionalizmus szinonimája legyen. Egy olyan nacionalizmusé, amely elnyomja a legenyhébb liberális kezdeményezést is, egy olyan nacionalizmusé, amelynek parancsai nyomán minden becsületes szocialista barátomat üldözik, bebörtönzik, kínozzák, meggyilkolják vagy olyan kétségbeesésbe taszítják, amely végül öngyilkossághoz vezet.

És ennek a barbár nacionalizmusnak a bajnokai, amelynek semmi, abszolút semmi köze nincs a németséghez, azt merik állítani, hogy én az ő értelmiségük egyik képviselője vagyok, és rátesznek arra az ún. fehér listára, amely a világ lelkiismerete előtt csak fekete lista lehet. Semmivel sem érdemeltem ki ezt a gyalázatot!

Egész életemmel és mindennel, amit írtam, jogot szereztem arra, hogy könyveim a halotti máglya tiszta lángjai nyaldossák körül, és megmeneküljenek a barnába öltözött gyilkosok véres kezétől és züllött agyától.

Égessétek el a német szellem munkáit! Ez a szellem elpusztíthatatlanul tanúsítani fogja szégyeneteket!" (Erich Kästner)

Comments

Popular posts from this blog

Kapitalista realizmus

A fasizmus mint a barbárság elméleti és gyakorlati rendszere

Akédia